Šípek (šípková růže) krása, čaje, marmelády... |
Každý ví, že v
přírodě roste plno jedlých rostlin, které lidé vyšlechtili,
aby dávaly větší užitek. Tato kultivace samozřejmě přinesla
své chutné a šťavnaté plody, přesto ale stojí za to vracet se
k prapodobám těchto rostlin a také objevovat další plané
rostliny, domácí i cizokrajné. Při troše pátrání objevíme
překvapivě chutné jednoletky, trvalky i dřeviny a od jara do zimy
můžeme zpestřovat svůj jídelníček při nulových nákladech.
Sbírat je můžeme v přírodě nebo si je přiblížit ke kuchyni.
Důvodů, proč si
takové rostliny vysadit na zahradu, je mnoho: plané rostliny jsou
většinou mnohem méně náročné na péči a výživu, dokáží
prosperovat i na náročném stanovišti (suché, podmáčené,
stinné, jílovitá či písčitá půda apod.) a za nepříznivého
počasí. Mnohé z nich tato stanoviště, obtížně osaditelná
vyšlechtěnými druhy, vyloženě vyhledávají. K těmto nenáročným
rostlinám patří i pozapomenuté a jen mírně prošlechtěné
ovocné druhy – např. rakytník nebo mišpule.
Do přírodních
zahrad, kde nemaříme čas zbytečnou dřinou, se hodí obzvláště
pro svoji samostatnost. Nepotřebují totiž ani pravidelnou údržbu,
jako je okopávání či řez (snad kromě prosvětlení u některých
keřů s tendencí zahušťovat). Celá řada z nich se pak sama v
zahradě rozšiřuje, aniž nám ji zamoří (třeba měsíček nebo
kontryhel).
Mnoho jedlých
rostlin je zároveň velmi ozdobných – kvetením, listem, plody.
Krásná jsou květenství a plodenství muchovníků či planých
růží, listy bylin/koření (všechny ty mateřídoušky, tymiány,
saturejka, yzop atd. atd.).
Obohacují rejstřík
známých chutí o exotické odstíny – často nejsou příjemné
samy o sobě, jsou třeba trpké nebo nahořklé, ale právě tyto
valéry doplní běžné šlechtěné druhy. Tak například listy
smetanky přinesou zajímavý akcent do zeleninového salátu, aronie
nebo bezinky obohatí marmelády či kompoty.
A nové chutě
nejsou jediné obohacení – plané rostliny jsou totiž cenným
zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálů, jež v běžné
stravě chybí, a je sympatické, že k nejcennějším patří ty
nejběžnější – pampeliška a kopřiva.
Jedlé a chutné
jsou také mnohé nepopulární plevele - zkuste jarní špenát z
kopřivy nebo bršlice a je docela možné, že úroda z vlastní
zahrady vám nebude stačit.
Důležitým
aspektem rozšiřování povědomí o planých pochutinách je také
hledisko biodiverzity. Vzhledem k měnícímu se klimatu je jasné,
že jakási banka odolných a výživných rostlin se nám bude
hodit.
Kateřina Karasová,
Kvetoucí stromy o.s.
Bršlice, v zahradě funguje taky jako půdokryvná rostlina |
Je řada způsobů jak bezinky použít. Pár květů do vody s kouskem citronu. Lehká letní limonáda. |
lesní jahůdky se na vhodném stanovišti rozrůstají rychle a vytlačí nežádoucí plevele |
ostružiník plody, ale také výborné čaje |
pampeliška |
měsíček |
jitrocel |
tyhle špendlíky ( Myrobalán ) budou brzy žluté a sladké |
Žádné komentáře:
Okomentovat