středa 4. června 2014

Plané ale jedlé


 Šípek (šípková růže)
krása, čaje, marmelády... 

Každý ví, že v přírodě roste plno jedlých rostlin, které lidé vyšlechtili, aby dávaly větší užitek. Tato kultivace samozřejmě přinesla své chutné a šťavnaté plody, přesto ale stojí za to vracet se k prapodobám těchto rostlin a také objevovat další plané rostliny, domácí i cizokrajné. Při troše pátrání objevíme překvapivě chutné jednoletky, trvalky i dřeviny a od jara do zimy můžeme zpestřovat svůj jídelníček při nulových nákladech. Sbírat je můžeme v přírodě nebo si je přiblížit ke kuchyni.




Důvodů, proč si takové rostliny vysadit na zahradu, je mnoho: plané rostliny jsou většinou mnohem méně náročné na péči a výživu, dokáží prosperovat i na náročném stanovišti (suché, podmáčené, stinné, jílovitá či písčitá půda apod.) a za nepříznivého počasí. Mnohé z nich tato stanoviště, obtížně osaditelná vyšlechtěnými druhy, vyloženě vyhledávají. K těmto nenáročným rostlinám patří i pozapomenuté a jen mírně prošlechtěné ovocné druhy – např. rakytník nebo mišpule.




Do přírodních zahrad, kde nemaříme čas zbytečnou dřinou, se hodí obzvláště pro svoji samostatnost. Nepotřebují totiž ani pravidelnou údržbu, jako je okopávání či řez (snad kromě prosvětlení u některých keřů s tendencí zahušťovat). Celá řada z nich se pak sama v zahradě rozšiřuje, aniž nám ji zamoří (třeba měsíček nebo kontryhel).
Mnoho jedlých rostlin je zároveň velmi ozdobných – kvetením, listem, plody. Krásná jsou květenství a plodenství muchovníků či planých růží, listy bylin/koření (všechny ty mateřídoušky, tymiány, saturejka, yzop atd. atd.).
Obohacují rejstřík známých chutí o exotické odstíny – často nejsou příjemné samy o sobě, jsou třeba trpké nebo nahořklé, ale právě tyto valéry doplní běžné šlechtěné druhy. Tak například listy smetanky přinesou zajímavý akcent do zeleninového salátu, aronie nebo bezinky obohatí marmelády či kompoty.


A nové chutě nejsou jediné obohacení – plané rostliny jsou totiž cenným zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálů, jež v běžné stravě chybí, a je sympatické, že k nejcennějším patří ty nejběžnější – pampeliška a kopřiva.
Jedlé a chutné jsou také mnohé nepopulární plevele - zkuste jarní špenát z kopřivy nebo bršlice a je docela možné, že úroda z vlastní zahrady vám nebude stačit.


Důležitým aspektem rozšiřování povědomí o planých pochutinách je také hledisko biodiverzity. Vzhledem k měnícímu se klimatu je jasné, že jakási banka odolných a výživných rostlin se nám bude hodit.

Kateřina Karasová, Kvetoucí stromy o.s.

Bršlice, v zahradě funguje taky jako půdokryvná rostlina

Je řada způsobů jak bezinky použít.
Pár květů do vody s kouskem citronu. Lehká letní limonáda. 
lesní jahůdky se na vhodném stanovišti
rozrůstají rychle a vytlačí nežádoucí plevele


ostružiník
 plody, ale také výborné čaje

pampeliška

měsíček
jitrocel

tyhle špendlíky ( Myrobalán ) budou brzy žluté a sladké
Stojí za to, kouknout se na web "potravinové zahrady", kde nejen o bylinkách najdete spoustu zajímavé inspirace k vedení zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat